Så var det dags igen! Hej på er!
Det har varit ganska intensiva veckor med samtidskonsthistoria, men intressant. Lite väl komprimerat kanske, men man kan ju alltid fördjupa sig mer på egen hand. Nyttigt och väldigt roligt att analysera och framförallt mycket intressant att se och höra hur ni andra tolkat era val av konstverk. Många bra idéer att ta med sig.
Det ska också bli spännande att se och höra vad ni andra har kommit fram till när det gäller gestaltningen. Själv tittade jag ut från mitt köksfönster och hittade en slags icke-plats som jag tror det går att göra någonting åt. Se bifogade bilder ovan på "min" gräskulle med omgivande gräsmark, lite buskar, sly och träd. Storleken gör att jag inte kan täcka in hela ytan på ett fotografi, men jag har tänkt att gå till kommunkontoret och försöka få tag på en detaljkarta där jag exakt kan ringa in området. Har någon slags idé om en "amusementpark", men mer om det senare när jag dryftat det hela i min seminariegrupp.
Jag går ju kvällskursen i Samtidskonsten som läromedel också. Får se om jag tagit mig vatten över huvudet (ytterligare en gestaltning), men jag tycker att det är ett bra komplement till utbildningen vi går. Det är särskilt intressant, tycker jag, eftersom kursen gör avstamp i Göteborgs internationella konstbiennal. Det har ju inte pratats så mycket om Göteborgsbiennalen på HDK av våra lärare, vilket förvånar mig (eller är det jag som inte varit närvarande?). Hur som helst är det en del öppna föreläsningar man kan gå på om man är intresserad. Förra tisdagen den 22/9 på stadsbiblioteket talade konstnären Love Enqvist om sitt verk Diggers and Dreamers 2005-2009 (egentligen en konstbok) han har utställd på Röda Sten. Han berättar om olika "intentional communities"; om människor som slutit sig samman runt en livsfilosofi de försöker förverkliga i en slags by- eller samhällsgemenskap. Gav en del tips infrö gelstaltningen för egen del. Nu på tisdag den 29/9 är det öppen föreläsning på HDK: Tendenser i samtidskonsten med Kristoffer Arvidsson, konstnär, kritiker och fil. dr i konst- och bildvetenskap, forskare vid Göteborgs konstmuseum. Mellan 18 och 20 kan tilläggas.
Biennalen består annars till största delen av videoinstallationer. Ett par tips för övrigt är William Kentridge och Jörgen Svensson på stadsmuséet. Gå annars in på http://www.goteborg.biennal.org för mer tips.
Läste i Göteborgs-Posten den 24/9 om EU:s utbildningsministermötet i Göteborg och om att ministrarna är eniga om att läraryrkets status behöver höjas. Hoppas att den satsning man tänker göra på att låta lärare utbilda sig utomlands med 80 % av bibehållen lön kan verka för det och det att regeringen dessutom vill förbjuda kommunerna att anställa obehöriga lärare bidrar till detta. Att det tycks finnas en enighet om att öka rörligheten för lärare inom EU låter väldigt intressant tycker jag. Att yrkets låga status inte lockar till sig de bästa studenterna och hur man ska vända den trenden var annat som var på tapeten. Finland lyftes fram som förebild och hur respekterad man är som lärare i det finska samhället. Enligt Henna virkkunen är utbildningen 5-årig där och ger en masterexamen. Dessutom gör de många tester för att se om studenten är lämlig för yrket. Personligen tror jag att vi har en hel del att lära från Finland när det gäller läraryrket och dess utövande.
Vi ses
1 kommentar:
En kulle med sly som du kan se från ditt fönster. Misstänker att du kommer att spendera en hel del tankar från fönstret ditt framöver med "din kulle" som utsikt. Ska bli kul att följa upp ditt projekt Anette!
/J
Skicka en kommentar