tisdag 20 april 2010

Konsekvenser

Det tog mig ett tag att komma på vad jag skulle ha för ingång på det här projektet. För att vara helt ärlig stod det helt still. Hur skulle jag närma mig det här? OK ... låt det vara och se vad som händer ... så för ett par dagar sedan damp det ner som en blixt från klar himmel. Ja, just det! Det skulle kunna vara en bra infallsvinkel!

KÄRNKRAFT!

Jsg väcktes till liv av ett inlägg i GP under FRIA ORD 100416 av en Bryan McHugh prof em
Här följer hans replik till Lennart Rundqvist 11/4:

Kärnkraften är etablerad - och pålitlig

Hade vi upprätthållit kompetensutveckling inom området - och icke lagt förhoppningar på annat håll - hade vi kunnat bibehålla vår tidigare så bra driftsstatistik. Ordet hysterin passar bättre på motståndssidan tycker jag. I en värld där 53 kärnkraftsanläggningar är i uppförande (och 156 i planering) just nu och där endast kolkraftverk svarar för en större andel av den globala elproduktionen kan man inte säga annat än att kärnkraftsteknologin är ett etablerat inslag.

När det gäller kostnaderna för kärnkraftverk kan jag säga - med utgångspunkt från mina erfarenheter inom kärnkraftsindustrin i Sverige och USA - att uppskattningar av ekonomin görs bäst av dem som skall finansiera verken. Utomstående kan bara gissa.

Lennart Rundkvist citerar källor med negativa slutsatser om kärnkraftsekonomin. Det finns många andra uppskattningar gjorda av motsats åsikt. Som vanligt när det gäller kärnkraftsdebatten gallras det kraftigt bland källorna för att finna passande åsikter.

Vill samhället ha en pålitlig energikälla är det bara kärnkraften att ta till (om icke vattenkraften kan byggas ut) och då får samhället acceptera de kostnader och annat obehag som följer därmed (Min kursivering).

Jaha ... nu har jag ju inte läst Lennart Rundqvists insändare, men med inlägget jag läste och tonvikt på det sista lilla stycket kunde jag inte annat än erinra mig mitt tidigare motstånd mot kärnkraft. Ingen aktiv kämpe, men dock en övertygad nejmotståndare som röstade mot kärnkraften den 23 mars 1980. Som ni kanske känner till fanns det från början bara två alternativ, för eller emot. När regeringen såg att opinionen gick åt nejhållet skapades ett tredje alternativ; en hårfin skillnad till ja-alternativet (det jag personligen kallade nja-alternativet). Skapandet av det tredje alternativet gjorde att de som inte visste om de skulle lägga sin röst på ja- eller nejsidan lade den på det nya alternativet, vilket gjorde att ja-sidan fick majoritet. Strategi från regeringens håll och ingenting annat enligt min och många andras mening. Om man blev förbannad ... ? Vad de olika altenativen stod för kan man gå in och läsa på t ex kärnkraftsinformation.se. Märket nedan påminner om den tiden.


Hursomhelst, det var kärnkraften + Fredrik Wretmans Looking for Alice Fine (nedan), som jag läste om i någon kulturspalt som fick mig att tänka i banor om konsekvenser. För vad var det då som fick mig att reagera som jag gjorde. Jo, som alltid när jag konfronteras med kärnkraftens förträfflighet formulerar jag instinktivt frågorna ... men, avfallet då? Hur kan man prata om att utveckla kärnkraften när man inte har löst avfallsproblematiken? Är det verkligen rätt att lämna över det här till kommande generationer? Det är lätt att stoppa huvudet i sanden och låtsas som att allting är som det ska. Men, konsekvenserna är det någon som tänker på dem?


Enligt Vattenfall har man ju det säger man och kan visa upp det här tjusiga diagrammet. Enligt dem handlar det om ca 15-25 ton avfall/år. Vilket på 50-60 år genererar 12000 ton. Exemplet nedan föreställer arenan Globen och en visuell översikt om vilka mängder det handlar om. Ser för all del inte så mycket ut om man betänker tidsrymden, men är det hela sanningen? Strålningen avtar säger man, men inte hur lång tid det tar (flera tio tusentals år enligt vissa källor). Förespråkarna tar inte heller upp vad följderna kan bli om uranet hamnar i fel händer och så vidare, eller om de allvarliga olyckor som faktiskt kan inträffa. Med tanke på Alliansens nya elförsörjningslinje och försök till utveckling av kärnkraften kan jag inte annat än undra över vad konsekvenserna kan bli.


fredag 16 april 2010

Konsekvens av att titta

Jag satte mig i soffan för att titta på tv ...

men så här gick det ...






Jag har gjort något jag aldrig gjort förut ...

... jag har lagt trätrall på min balkong.

Har fått såga för att få allting på plats. Sågat har jag gjort förut, men aldrig med en japansk razorsaw. Det är den ni ser på bilden. En såg som jag införskaffade i onsdags efter ett ärende på HDK. Träffade Hanna P där och hon tipsade mig om att Claes Ohlson har billiga sågar. Hade annars tänkt åka ut till Bauhaus, men det hade blivit en omväg. Så Claes Ohlson blev det, fast inte den billigaste sågen (235 kr). Jag fastnade för "rakbladssågen" först och främst för att den utlovade "razorsharp" snittytor, sedan för att den är liten och behändig och sågar bra i både plast och trä. Den höll vad den lovade. Dessutom är den lätt att såga med, även för nybörjare. Det känns som att sågen är ett bra tillskott till verktygslådan.


Så här fint blev resultatet. Trätrall av Akacia, inhandlat på IKEA. Vad jag inte vet riktigt och som jag har försökt klura ut på nätet, är om akacian är underhållsfri? Det verkar så, men jag är inte säker. Är det någon som vet?



onsdag 14 april 2010

"Tidningsanka"

Hittade det här på nätet och Nyheter24.se (förmodligen gamla nyheter):

Anna Anka om sd: "Alltid bra med nya partier".

Jag tror till och med att man har kunnat läsa det här i tidningen. Snacka om tidningsanka!

tisdag 13 april 2010

DAGENS UPPGIFT:

Gör en ANKA!
Valfri tolkning, valfri metod och valfritt material.
Läggs ut på bloggen senast kl 21.00 ikväll.

Avstamp

Det är lite svårt att läsa brevet jag skrivit, men hoppas att det går bra ändå. Tänkte att jag ville göra en medmänniska (eller flera) glad. Vem vet vad det får för konsekvenser. Ett leende på någons läppar och en smula god karma åt mig själv kanske.


Jag valde att lägga mitt brev på bänken i en busskur. Det fanns ingen människa i närheten just då, precis som jag ville ha det. För mig var det viktigt att inte veta vem som läste brevet. Lyckligtvis kom det ingen så länge jag var där. Det blåste väldigt mycket så kanske fick det inte ligga kvar där så länge. Möjligen blåste det iväg till en ny bestämningsort. Eller hamnade det i älven utan att någon fick läsa det? Vem vet!



måndag 12 april 2010

Återanvändning

Här nedan har jag återanvänt glasburkar precis som de är för att ha pennor i.


Ett tråg för grönsaker har fått en annan användning som förvaringslåda under diskbänken


Den lilla "vasen" som egentligen är en geléburk har tjänstgjort som konjakskupa, dricksglas ... för tillfället är den en behållare för sticklingar.




fredag 9 april 2010

torsdag 8 april 2010

onsdag 7 april 2010

Att bryta mot lagen

Nej, det är inte jag som har gjort den här glada gubben, men klart är att det är någon som har brutit mot lagen. Den här bilden togs på norra Hisingen strax innan bron över till Kungälvssidan. Alltså noll-tolerans mot graffiti.



På samma sida hittade jag det här skräpet.


På Kungälvssidan hittade jag den här gubben
(var inne på Kungälvs kommuns hemsida, men kunde inte hitta någonting om deras syn på graffiti/klotter).


På motsatt sida vägen en lika glad gubbe.


Tänkte prova min lycka som tjuv, men jag blev tydligen upptäckt. Attans!






tisdag 6 april 2010

Sannas assignment


Påverka sitt karma kan man ju göra antingen på ett positivt eller negativt sätt, men jag väljer det positiva, vilket jag också tror att du menar Sanna. Eller också inte ... som sagt, det är upp till var och en hur man tolkar uppgiften.

Min goda gärning, om man vill tolka det så, var att besöka en gammal dam idag som kom hem från sjukhuset för några dagar sedan. Dessutom har hon känt sig tvingad att lämna ifrån sig sin hund eftersom hon inte har känt sig riktigt kry på sistone. Därför tänkte jag att jag ville besöka henne med en blomma eller någonting annat i den stilen för att muntra upp henne lite.

Blomsteraffären hade slagit igen, så det blev en budapestbakelse till teet och en trevlig pratstund.

En liten gärning som kanske ger ett plus på karmakontot, fast ingenting jag tänker på för att jag ändå hade tänkt göra det. Däremot blev jag medveten om att det är karma jag skapar.